Algemene Informatie Langlauftrektochten

Op brede tourlanglaufski's trekken we de betoverende witte wereld in van Gausdal, Rondane, Alvdal of Trollheimen en maken een prachtige langlauftrektocht langs bemande en onbemande berghutten. Geprepareerde langlaufloipes komen we hier niet tegen, we maken ons eigen spoor wat een extra dimensie geeft aan deze tocht door de natuur. Bij het knapperend vuur van de houtkachel is het 's avonds dan ook heerlijk nagenieten van de afgelopen dag.
Een kleine onbemande berghut in Alvdal.

De langlauftrektochten worden begeleid door Nederlandse gidsen en voert ons door de bergen op een hoogte tussen de 900 en 1300 meter. We overnachten in onbemande en bemande berghutten van de DNT (de Noorse bergsport vereniging). De onbemande berghutten zijn voorzien van een woonkamer met open keuken, een houtkachel, proviand en slaapkamers. In de bemande berghut is meer luxe aanwezig. Er is elektriciteit, een mogelijkheid om te douchen en er wordt voor je gekookt. Het lijkt dan ook meer op een berghotel dan een berghut. In alle (on)bemande berghutten zijn matrassen en dekens aanwezig. Toch nemen we voor extra zekerheid bij een eventueel noodbivak een warme slaapzak mee.

Fjell Tours kiest voor een intensieve begeleiding van deze trektochten. Per 6 deelnemers (bij Gausdal 7) gaat er één instructeur mee, hierdoor is er meer begeleiding en veiligheid aanwezig en ontstaan er meer mogelijkheden voor de deelnemers om verschillende tochten te maken.
Alle deelnemers ontvangen na aanmelding uitvoerige informatie over de door hun geboekte langlaufreis. De deelnemers ontvangen ook een paklijst, het is uitermate belangrijk dat de deelnemers met de juiste spullen in de rugzak naar Noorwegen komen.
Onderweg in Rondane met prachtig uitzicht op de hoge bergtoppen.

Heb je Alpine ski-ervaring of Langlaufloipe-ervaring?
Dan kun je deelnemen aan de langlauftrektochten van Fjell Tours. Kijk op het overzicht welke langlauftrektocht voor jou het meest geschikt is. Twijfel je aan je conditie of je alpine ski / langlaufervaring klik dan hier naar Richtlijnen Conditie of Richtlijnen Langlauf/Alpine-Ski Ervaring.

Hoe ziet een tourlanglaufdag eruit?
Meestal staan we 's morgens om 7-8 uur op. Na het ontbijt gaan we alles afwassen, de hut opruimen, de rugzakken inpakken en de ski´s waxen. In Noorwegen zijn wax ski´s vaak beter te gebruiken dan no-wax ski´s. Om 9-10 uur zijn we meestal klaar met alle bezigheden en kunnen we beginnen aan de tocht voor die dag. Eind middag komen we aan bij de volgende berghut.
Voordat we daar heerlijk onderuitzakken wordt de kachel aangemaakt, hout gehaald, aanmaakhout gehakt en sneeuw geschept om die op de kachel te smelten voor drinkwater. Soms kunnen we water uit een riviertje halen, maar lang niet altijd. Iedereen helpt een handje mee met deze karweitjes waardoor het zo gebeurd is. Het heeft ook iets speciaals om bij aankomst de hut op orde te brengen, je merkt dan dat je echt buiten in de natuur bent, weg van alle dagelijkse dingen.
Onderweg tijdens de langlauftrektocht in Gausdal.

Wat gaat ermee in de rugzak?
In de rugzak nemen we onder andere voldoende kleding, een slaapzak en de lunch voor die dag mee. Het eten kopen we in de berghutten, waardoor het gewicht van de rugzak beperkt kan blijven tot zo'n 10 kilo. Prijs indicatie voor ontbijt, lunchpakket en diner: in onbemande hut € 14,- p.p., in bemande hut € 35,- p.p. Bagagetransport vind tijdens deze trektochten niet plaats, bovendien heb je bij een ongepland noodbivak vaak alles nodig wat in je rugzak zit. Alhoewel een noodbivak zelden nodig is geeft Fjell Tours per 2 deelnemers een 2-persoons bivakzak en een sneeuwschep in bruikleen mee.

Het is handig om een slaapzak mee te nemen die nog comfortabel is bij -5 ° tot -10 °C. Fjell Tours adviseert een rugzakgewicht van ± 10 kilo, een rugzak van meer dan 12 kilo wordt al snel een zware last. Onze ervaring is dat de deelnemers vaak met een te zware rugzak aan een trektocht beginnen. Een te zware rugzak betekent dat de deelnemers minder genieten tijdens het langlaufen.

Welke kleding moet ik meenemen op een langlauftrektocht?
Bij de benodigde kleding is het handig om het 3-lagen systeem te gebruiken. De eerste laag bestaat uit warmtekleding die strak op het lichaam gedragen wordt. De tweede laag zorgt voor de warmte, hiervoor wordt tegenwoordig vaak fleecemateriaal gebruikt. De derde laag zorgt voor de wind- en sneeuwdichtheid.
Het zal tijdens het tourlanglaufen niet vaak voorkomen dat je de 3-kledingslagen tegelijk draagt. Als je de derde laag draagt zit je tweede laag vaak in je rugzak, omdat je het anders veel te warm krijgt. Tijdens het tourlanglaufen produceert je eigen lichaam genoeg warmte om zichzelf warm te houden. De deelnemers ontvangen over de benodigde kleding uitvoerige informatie.
Hoge sneeuwluifels in de rivierbedding.

Welke langlauftrektocht is voor mij geschikt?
Fjell Tours adviseert iedereen die nog geen ervaring heeft met langlauftochten buiten de loipe om te beginnen met de Langlauftrektocht Gausdal of Langlauftrek/dagtochten Rondane.
Deelnemers met goede langlauf- of alpine ski- ervaring kunnen ook beginnen met de langlauftrektocht in Alvdal of Rondane, deze tochten zijn moeilijker omdat zij meer afdaaltechniek vereisen.
Heb je al veel ervaring opgedaan in het tourlanglaufen en beschik je over een goede techniek en conditie dan zijn de Langlauftrektocht Trollheimen of Bergtoppen Tourweek een leuke uitdaging.
Voor de avontuurlijke 8-daagse Winter Special, een langlauftrektocht met overnachting in een sneeuwhol en tent, heb je een goede conditie en goede tourlanglauf- of alpine ski-ervaring nodig.
Als je al vaker in Zuid Noorwegen ben geweest zijn de reizen naar Noord-Noorwegen die Fjell Tours in april organiseert zeer interessant, je ziet dan een geheel ander landschap van Noorwegen. Kijk op Winter Special en Bergtoppen Tourweek voor deze reizen naar Noord-Noorwegen.


Terug


Laatst bijgewerkt: oktober 2011