Tourlanglaufdagtochten in de Sunnmore Alpen (bij de Fjorden)

Dit jaar is deze reis alleen te boeken als groepsreis, zie Groeps Arrangementen.

De Sunnmore Alpen liggen ten westen van Rondane aan de Noorse kust met veel fjorden.
Klik hier voor de overzichtskaart van de langlaufgebieden. De bergtoppen zijn hier minder hoog dan in Rondane/Jotunheimen, de hoogste bergtop in de Sunnmore Alpen is 1542 meter, maar omdat de berg begint op 0 meter is deze bergtop mischien wel indrukwekkender.De Sunnmore Alpen is een apart berggebied van Noorwegen, veel steile bergtoppen die dicht bij elkaar liggen en eindigen in de fjorden.Een hoge bergtop met een mooi uitzicht over de fjorden.

In de Sunnmore Alpen valt in de winter veel sneeuw in de vorm van poedersneeuw. In deze poedersneeuw is het dan heerlijk afdalen. Elke dag gaan we richting een bergtop en genieten we van een prachtig uitzicht. Steile bergtoppen en of steile berghellingen zullen wij niet doen, De minder steile hellingen zijn beter en veiliger om op te oefenen en zullen zeker uitdagend genoeg zijn.
Tijdens het omhoog lopen (met stijgvellen onder de ski's) kunnen we gelijk zien welke berghellingen de goede sneeuw hebben voor het afdalen. Tijdens het afdalen zullen we regelmatig stoppen om de mooiste berghellingen nog een keer te doen (we maken dan een rugzakdepot). Dit is zeer zeker de moeite waard, in poedersneeuw is het makkelijker om bochtjes te draaien en waarschijnlijk zullen ook de 1e telemarkbochtjes hier gemaakt kunnen worden. Tijdens de dagtochten hebben we alleen een dagrugzakje bij ons. De berghellingen zijn hier steiler dan bij de andere tourlanglaufreizen (elke dag hebben we de stijgvellen nodig).Steile bergtoppen rondom en veel sneeuw.

We overnachten in kleine gezellige berghutten in het dal. In deze berghutten (voorzien van stromend water en douche) kunnen we voor ons zelf koken. Vanuit deze berghutten rijden we iedere dag met een busje naar een ander gedeelte van de Sunnmore Alpen (korte transfertijden). De aankomst vanuit Nederland naar de Sunnmore Alpen is speciaal (als je met het vliegtuig gaat). In Oslo stap je over op een binnenlandse vlucht naar Orsta/Volda. Dit is een klein vliegveld middenin de Sunnmore Alpen. De transfer met het busje vanaf het vliegveld Orsta/Volda naar de berghut is dan ook erg kort.

Deze reis is geschikt voor deelnemers die hun afdaaltechniek op tourlanglaufski's willen verbeteren en het indrukwekkende berglandschap van de Sunnmore Alpen van dichtbij willen zien.
Bekijk de foto presentatie van dit gebied.
Om op deze mooie plekjes te komen moeten we dus iedere dag veel hoogtemeters maken (500-1000 meter). Het is een voordeel om dit met een dagrugzakje te doen, maar een goede conditie is zeker aan te raden want het afdalen vergt ook enige energie.Omhoog gaan door nieuwe poedersneeuw heeft iets speciaals.

Omdat de Sunnmore Alpen aan de Noorse kust ligt kan het voorkomen dat het in de winter hier regent in plaats van sneeuwt. De sneeuw verdwijnt dan niet maar de poedersneeuw wel. Het afdalen wordt dan een stuk moeilijker. Mocht het zijn dat de temperatuur ver boven het vriespunt uitkomt en er regen is voorspeld dan verplaats Fjell Tours deze reis naar een hoger gelegen berggebied (Tafjord). We moeten hiervoor wel een aardig stukje rijden, maar is een goed alternatief omdat dit gebied zeer sneeuwrijk is (ook als het regent in de Sunnmore Alpen).

Voor meer informatie over de langlaufreizen in Noorwegen: Algemene informatie
Bezoek ook deze pagina voor informatie: Winter reizen

Klik hier voor een mooie foto presentatie van de Sunnmore Alpen.


  Aanvangsdata 2016:

Dit jaar is deze reis alleen te boeken als groepsreis, zie Groeps Arrangementen.

Terug


Laatst bijgewerkt: oktober 2016