Langlauftrektocht Rondane 3


Een van de kleine berghutten.

Deze Langlauftrektocht vindt plaats in het oosten van Rondane. Hier zijn enkele kleine berghutten die net onder de boomgrens liggen. Integenstelling tot de 2 andere Langlauftrektochten, Rondane 1 en 2, langlaufen we hier veelvuldig tussen de bomen. Afhankelijk van welke route we nemen moeten we meer klimmen en afdalen.
We langlaufen hier in een nieuw gebied, Rondane 1 en 2 vindt plaats in een ander gebied.
Afhankelijk van het weer, het niveau en de wensen van de deelnemers wordt/kan de route aangepast worden. De meeste berghutten waar we overnachten tijdens deze langlauftrektocht zijn niet van de DNT, een lidmaatschap voor de DNT is dan ook niet nodig (zie Inbegrepen/Niet Inbegrepen).


De hut van binnen.

Afhankelijk van de sneeuwconditie komen we hier meer diepe sneeuw tegen (omdat we meer tussen de bomen langlaufen). Dit is een van de kenmerken van deze tocht, langlaufen door de bomen in diepe sneeuw.
Deze nieuwe reis is in 2015 als proef gelanglaufd. Op meerdere plaatsen lag toen nieuwe sneeuw op de bomen en mochten we bij aankomst de deur van de hut uitgraven en/of de deur van het houthok/wc uitgraven en een spoor trappen van het houthok/wc naar de hoofdhut.
De hutten zijn gemaakt van zeer dik hout en/of dikke stenen zodat de hut snel warm gemaakt kan worden met de houtkachel. We langlaufen niet altijd tussen de bomen, we komen ook over hoogvlaktes en bij mooi weer kunnen we naar bergtoppen langlaufen.


Een gedeeltelijk openliggende rivierbedding net boven de boomgrens.

Een van de hoogtepunten zal de aanloop zijn naar een berghut op het eind van de dag, we steken dan een steil dal over om vervolgens 400 hoogtemeters te overwinnen door een dicht bos om de berghut te bereiken die net onder de boomgrens ligt. We volgen hier een zomerwandelpad door de bomen heen, welke met ski's goed te volgen is (met stijgvellen onder de ski's natuurlijk). Het is wel noodzaak het zomerpad te blijven volgen. De begeleider heeft hiervoor een aantal stategische GPS punten opgeslagen, mocht dit nodig zijn. Als er ergens diepe sneeuw ligt dan is het hier. Deze route gaat door een dicht bos waar geen wind is. Eenmaal boven gekomen, waar de bomen verder uit elkaar staan, kan er een harde wind staan. De sneeuw zal hier dan ook harder zijn.
Bij deze hut, en ook bij de andere hutten, is het mogelijk om het afdalen in diepe sneeuw te oefenen. Dit doen we dan meestal zonder de rugzak.


Uitzicht boven de boomgrens.

Tijdens deze langlauftrektocht zal de begeleider soms een kleine of grote omtrekkende beweging moeten maken in de route om te dichte bossen, steile rivierkloven of om openliggende rivieren te vermijden.
De pauze plekken zijn hier bijna altijd uit de wind, wat een groot voordeel kan zijn.
Er is hier een grote kans om rendieren tegen te komen. Rendieren komen hier īs winters vaak om op zoek te gaan naar voedsel. Vorig jaar zagen we veel plaatsen waar rendieren op zoek waren geweest naar voedsel. Uiteindelijk zagen we ook deze groep rendieren op grote afstand.

Hoog boven in de bergen, de bergtoppen van Alvdal worden zichtbaar.

Aan het begin en eind van deze reis overnachten we beneden in het dal in hutten met douche-mogelijkheid. Tijdens de trektocht overnachten we in onbemande berghutten. Voor meer informatie over de langlaufreizen in Noorwegen: Algemene informatie
Bezoek ook deze pagina voor informatie: Winter reizen

  Aanvangsdata 2018:
 •   december 17, 24 (deze 2 data zijn in 2017)
 •   februari 4, 18
 •   maart 4, 18

  De prijs van deze 8-daagse Langlauftrektocht in Rondane bedraagt € 669,- p.p.
  Reiscode: TR18E

    Inbegrepen:
 • 8 daags verblijf van zondag tot zondag
 • 7 overnachtingen in berghutten in meerpersoons kamers
 • deskundige Nederlandse begeleiding/instructeurs

    Niet inbegrepen:
 • maaltijden (gemeenschappelijke etenspot mogelijk)
 • tourlanglauf-uitrusting (bij Fjell Tours te huur voor € 102,-/week)
 • eventuele vliegreis Amsterdam-Oslo v.v.
 • aansluitend transfer vanaf het vliegveld v.v. € 145,- p.p.
    (Bij late aanmelding voor deze reis kan de transfer duurder worden als de
     goedkope treintickets niet meer aanwezig zijn.)


    Aantal deelnemers: min. 4, max. 6 (max. 6 deelnemers per instructeur)
 • Terug


  Laatst bijgewerkt op: Augustus 2017