Jotunheimen: 8 Daagse/15 Daagse Kayak- en Bergwandelvakantie
Dit is/wordt een nieuwe reis in 2019. Tijdens deze reis verblijven we 1 week bij Ardal en 1 week bij het Gjende meer in Jotunheimen.
Het is mogelijk om alleen 1 week van deze reis te boeken.

Hieronder vind je de beschrijving van deze reis met wat foto´s. Ook kan je een aantal korte video's bekijken van deze reis. Klik hier voor de video´s.

Jotunheimen is de naam van een berggebied in Zuid-Noorwegen. In Jotunheimen vindt je de de hoogste bergtoppen van Noorwegen. Veel van deze bergtoppen zijn omringd door gletsjers. Een groot gedeelte van Jotunheimen is beschermt en benoemd als Nationaal Park. Aan de West- en Oost-zijde van Jotunheimen zijn 2 hoge bergwegen die van Zuid naar Noord gaan. Gedurende de wintermaanden zijn deze 2 wegen afgesloten.

Na 30 jaar zomer- en winterreizen in Noorwegen te hebben georganiseerd weet Fjell Tours zeker dat deze nieuwe reis alles in zich heeft om zeer speciaal en indrukwekkend te worden/zijn. Het zal vaker hier gezegd worden: de combi van kayak/wandel geeft een groots vrijheids gevoel. Het kayakken vindt plaats in 1-2 persoons zee-kayaks (zie foto's). De deelnemers moeten enige kayak ervaring hebben (vlakwater of wildwater). Deelnemers die geen Kayak ervaring hebben kunnen deze ervaring opdoen bij Fjell Tours in Nederland in de maanden Mei en Juni (neem hiervoor contact op met Fjell Tours).
We varen geen lange kayak afstanden, we gebruiken de kayak voornamelijk als transportmiddel om bij het startpunt van de volgende bergwandeling te komen.


Met de kayak op het Gjende meer.

Deze reis staat ook open voor ouderen/ouders met kinderen (2-persoons kayaks), Kinderen kunnen reductie krijgen op de prijs van deze reis (neem hiervoor contact op met Fjell Tours).
Bij Ardal (5 meter boven zee-niveau) schommelt de zomerse dagtemperatuur tussen de 15 en 30 graden.
Bij het Gjende meer (984 meter boven zee-niveau) schommelt de zomerse dagtemperatuur tussen de 10 en 20 graden.
Hier zit dus een groot verschil in. Deelnemers ontvangen een uitvoerige paklijst voor deze reis met tips wat handig/noodzakelijk is om mee te nemen. Voor het kayakken krijgen de deelnemers een wetsuit, kano-anorak, zwemvest en helm in bruikleen.
Halverwege deze 15 daagse reis is er een rustdag, deze gebruiken we ook om dan naar de 2e lokatie te reizen.Bergwandeling op grote hoogte in Jotunheimen.

We overnachten hoofdzakelijk op kampeerterreinen in 2-persoons tenten. Op het Gjende meer zijn er halverwege het meer (bij de berghut Memurubu) en aan het einde van het meer (bij de berghut Gjendebu) mooie kampeerterreinen, we kunnen dan ook gebruik maken van de droogruimte van die berghut en natuurlijk de hut bezoeken. Tegen meerprijs (ter plaatse te bepalen) kunnen de overnachtingen in de tenten veranderd worden in overnachtingen in de berghut of in campinghuisjes (indien we op een camping staan).
Deelnemers kunnen ook van te voren aangeven dat ze alle overnachtingen in berghutten en/of campinghuisjes willen (tegen meerprijs).

Tijdens een eventuele meerdaagse bergwandeling in de omgeving van Ardal zullen we altijd kamperen in de omgeving van een berghut, zodat deelnemers die dat willen in de berghut kunnen slapen (tegen meerprijs). Je kan dan wel met een lichtere rugzak lopen (geen tent e.d.) in de rugzak.
Dit is zeker geen 9 tot 5 vakantie. Zeker in Gjende kan het weer bepalen wanneer we wat kunnen en moeten doen (denk hierbij o.a. aan de wind tijdens het kayakken). In Jotunheimen wordt het zomers bijna niet donker, wat dus handig kan zijn met het kamperen en wanneer we wat gaan/moeten doen.


View vanuit de kayak op het meer bij Ardal.

De 1e week vindt plaats in Ardal, in het Zuidwesten van Jotunheimen. We zijn dan bijna op zee niveau aan de voet waar de stijlste bergtoppen van Jotunheimen te vinden zijn: Het Hurrungane bergmassief. Hier maken we 3 Kayak dagtochten, waarvan er 1 eventueel gecombineerd kan worden met een bergwandeling. Deze bergwandeling begint dan op een plek welke alleen met een kayak te bereiken is. De andere kayaktocht gaat geheel over het Ardalmeer. De foto´s laten genoeg zien hoe mooi het is om met een kayak over dit meer te kayakken. De 3e kayaktocht gaat over de Ardalfjord, dit is dus zeewater. De Ardalfjord is het laatste gedeelte van de Sognefjord. De Sognefjord is met 170 km lengte, de langste fjord van Noorwegen. Afhankelijk van de wensen van de deelnemers kan er ook gekozen worden voor een 2 daagse kayaktocht op de Ardalfjord, we nemen dan de kampeerspullen mee in de kayak.


Het Ardalmeer is een perfect kayak meer (meestal weinig wind).

De bergwandelingen in Ardal kunnen dagwandelingen zijn maar ook een 2- of 3-daagse bergwandeling, met overnachting in tent/berghut is mogelijk. Afhankelijk van de wensen/mogelijkheden van de deelnemers wordt bepaald welke bergwandelingen gelopen gaan worden. Er zijn vele verschillende bergwandelingen mogelijk. Een mooie bezienswaardigheid om zeker te bezoeken tijdens het bergwandelen is de 275 meter hoge waterval: Vettisfossen. Dit is een van de hoogste vrij vallende watervallen van Europa. Tijdens een 2- of 3- daagse bergwandeling kunnen we hoger komen in de bergen en worden de uitzichten (bij goed weer) steeds mooier en is het ook mogelijk om sneeuw aan te raken.


Bergwandelen in Jotunheimen met uitzicht op hoge bergtoppen.

De 2e week verschilt van de 1e week op 3 punten:
1: We zitten hier op een hoogte van 984 meter (in plaats van 5 meter), de temperatuur is hier dus lager.
2: Wij verplaatsen ons nu met de kayak over het Gjende meer en gaan zo van kampeerplek naar kampeerplek. Op elke kampeerplek kan er een bergwandeling gemaakt worden.
3: In Ardal is er vaak weinig weinig wind. Op het Gjende meer kan het harder waaien. De wind bepaald hier of en wanneer we kunnen gaan kayakken. Maar vaak is er ´s morgens vroeg of ´s avonds laat beduidend minder wind.

Wij zijn nu in het Oosten van Jotunheimen en gaan kayakken over het Gjende bergmeer en verschillende bergwandelingen maken vanaf de oevers van dit bergmeer. Het Gjende meer is 18 km lang en ± 1 km breed. Het meer heeft een markante groene kleur vanwege de vele gletsjerriviertjes die in het Gjende meer uitkomen. De 1e dag vertrekken we met een volgeladen kayak en gaan we peddelen naar een plek langs het meer waar vandaan we dan een bergwandeling kunnen maken. Bijna altijd overnachten we dan op deze plek. ´s Avonds genieten van een kampvuur aan het Gjende meer, de volgende ochtend een bergwandeling maken of je tent afbreken en weer naar de volgende plek gaan met de kayak. Het is niet te beschrijven wat voor een gevoel van vrijheid dit geeft. Op het Gjende meer is de combinatie van kayakken met bergwandelen een uniek gebeuren.


Schitterende kampeerplek langs het Gjende meer.

Indien de deelnemers dit willen/kunnen en indien de weersvoorspelling goed is kunnen we gedurende deze week een 2-daagse bergwandeling maken naar een bergtop boven de 2000 meter en genieten van een fantastisch uitzicht. De bergwandeling naar deze hoge bergtop is ook in 1 dag te doen, alleen de kans dat je een mooi en vrij uitzicht hebt als je eenmaal op de top bent is klein. Vaak is het namelijk zo dat bij mooi weer rond 11.00 uur de eerste wolken rondom de hoge bergtoppen gaan komen. Het uitzicht wordt dan stukker minder.

Tijdens de 2 daagse wandeling lopen we de 1e dag omhoog naar een klein schuilhutje (100 hoogtemeters onder de top) en overnachten hier.
Hierdoor kunnen we op de 2e dag ´s morgens vroeg al op de top staan en genieten van een schitterend vrij uitzicht. En bovendien kunnen we dan ook over de berggraat naar de 2e top lopen. Je kan dan het Gjende meer zien (1400 meter lager). Op de 2e dag lopen we daarna weer naar beneden naar onze tenten en kayaks. Eventueel kunnen we die avond nog naar een andere plek varen langs het Gjende meer. Bekijk de video van deze bergwandeling, zie hierboven.


Herfstkleuren in Jotunheimen bij het Gjende meer.

Andere bergwandelingen die we kunnen maken rondom het Gjende meer zijn minder inspannend maar blijven ook mooi. Het berggebied rondom het Gjende meer staat bekend om zijn rijke flora en fauna. Lopend over goed gemarkeerde wandelpaden is dit goed waar te nemen.
Het heeft iets heel speciaals: eerst kayakken, tentje opzetten, een wandeling maken om je benen te strekken, terugkomen bij je tent/kayak, eten maken, kampvuur maken, slapen en de volgende dag weer naar een andere plek kayakken. De overbekende en populaire bergwandeling over de Beseggen zullen wij niet lopen. Reden: veel en veel te druk met wandelaars, zeker met mooi weer is het hier file lopen.
Bekijk de video van bergwandelingen rondom het Gjende meer.

Alle foto's en video's zijn eind Augustus, begin September gemaakt. De herfstkleuren beginnen dan al te komen boven in de bergen. In Juli zullen er meer bloemen en struiken in bloei staan en zal het 's Avonds bijna niet donker worden.
In zowel Ardal als bij het Gjende meer zijn er veel mogelijkheden om kayak, wandeltochten en gecombineerde kayak-wandeltochten te maken. Zonder problemen zouden we in elk gebied weken kunnen verblijven. Keuzes zullen dus elke keer gemaakt moeten worden.


Windstil op het Ardalmeer.

Dit is een nieuwe reis bij Fjell Tours. Je zal veel verschillende en nieuwe landschappen te zien krijgen. Zeker het kayakken door de fjord, het Ardal meer en het Gjende meer zal indrukwekkend zijn. Je ziet op de video's dat Fjell Tours vanuit verschillende posities de foto's/video's tijdens het kayakken maakt. Deelnemers mogen ook zelf hun waterdichte camera meenemen en monteren op hun helm of op de kayak, Fjell Tours heeft hiervoor steuntjes ter beschikking. Fjell Tours gaat uit dat de deelnemers met eigen vervoer (auto) naar Noorwegen komen. Deelnemers kunnen ook met het vliegtuig/bus/trein naar Noorwegen komen en in Noorwegen verder reizen met de trein/bus. Fjell Tours kan informatie hierover geven en ook eventueel de hele heen- en terugreis regelen.


Herfstkleuren in Jotunheimen.

  Aanvangsdata 2019:
 •   Juli: 7, 21
 •   Augustus: 4, 18

  De prijs van deze 15-Daagse Kajak/Bergwandeltrektocht bedraagt € 1100,- p.p.
  De prijs van deze 8-Daagse Kajak/Bergwandeltrektocht bedraagt € 600,- p.p.
  Reiscode: JK19A

    Inbegrepen:
 • Overnachtingen op een camping in 2-persoons tenten *, tijdens een meerdaagse kayak- en/of bergwandeltocht overnachten we op kampeerplekken bij berghutten, langs de fjord of op zandstrandjes met gras aan de zee.
 • Deskundige Nederlandse begeleiding.
 • Gebruik van kookspullen en tenten,
 • Gebruik van een 1-2 persoons kayak, peddel, zwemvest, spatzeil, wetsuit en eventueel helm .
 • Uitgebreide wandelroutebeschrijving indien nodig (vrijwel altijd gaat er begeleiding mee)
 • Transfer per bus gedurende de reis naar beginpunt kayak/wandel route (indien dit nodig is)

    Niet inbegrepen:
 • Vliegreis van Amsterdam naar Oslo v.v. met de SAS / KLM of Norwegian
 • trein/busreis naar de locaties in Jotunheimen (Fjell Tours kan dit ook regelen)
 • Eventuele berghutovernachting tijdens een meerdaagse bergwandeltocht.
 • Maaltijden (gemeenschappelijke etenspot mogelijk, ca. € 8,50 per persoon per dag. )
 • Toeslag 1 persoons tent/eigen tent € 72,50

    Aantal deelnemers: min. 4, max. 10
 • * Tegen meerprijs zijn deze overnachtingen mogelijk in campinghuisjes/berghutten. Dit kan ook ter plaatse besloten worden
  Laatst bijgewerkt op: 1 Maart 2019


  Terug