Langlauf activiteiten in Nederland.

Het komt de laatste jaren niet vaak voor in Nederland dat er ´s winters een paar dagen zijn dat er genoeg sneeuw ligt om te langlaufen over deze sneeuw. Mocht er toch sneeuw liggen in Nederland in December/Januari klik dan op deze link om met Fjell Tours te langlaufen in Nederland.
Toch is het mogelijk om in Nederland, zonder dat er sneeuw ligt, buiten de langlaufbeweging te oefenen. Dit kan bij Fjell Tours op 2 manieren:

A. Langlaufen met tourlanglaufski’s door het zand: Voor mensen die willen kennismaken hoe het is om op tourlangski’s te staan is dit een perfecte activiteit. Het is een goede nabootsing van het tourlanglaufen door ongerepte sneeuw waarbij je je eigen spoor moet maken.

B. Met Rolski’s over gravel bospaadjes: Deze voortbeweging gaat iets sneller en is vergelijkbaar met langlaufen in de loipe. Naast de langlaufbeweging train je ook meer je evenwichtsgevoel tijdens het rolskien.

C. Een combi van activiteit A en B

D. Klik hier om gelijk de video's van deze activiteiten te bekijken.Met tourlanglaufski's door het zand.

A. Langlaufen met tourlanglaufski’s door het zand.

Het voortbewegen, over vlak terrein met tourlanglaufski’s door het zand, is hetzelfde als het maken van je eigen spoor door nieuwe sneeuw. Je ondervind dezelfde weerstand met de ski’s. Het lopen door zand is zwaarder dan het gaan met tourlanglaufski’s door zand. Lopend door het zand zak je voet bij elke stap in het zand, met tourlanglaufski’s onder je voeten zak je niet weg in het zand. Met tourlanglaufski’s kan je jezelf dus makkelijker voortbewegen in het zand.
De zwaarte van het tourlanglaufen door het zand kan je laten toenemen door eventueel een sleetje achter je aan mee te nemen. Door meer of minder gewicht in je sleetje te plaatsen bepaal je de zwaarte van het voortbewegen. Dit kan heel makkelijk ten uitvoer worden gebracht door bijvoorbeeld een 10 liter plastic emmer met zand in het sleetje te plaatsen. Al deze materialen worden door Fjell Tours beschikbaar gesteld. Het sleetje kan ook dienen om andere bagage mee te nemen, zodat je zonder rugzak kan tourlanglaufen door het zand.


Als je een sleetje meeneemt is het niet nodig om een rugzak te dragen.

Eventueel kan je extra tourlanglaufschoenen in het sleetje meenemen om de voor jou goedpassende tourlanglaufschoen te vinden.
De meeste deelnemers zullen gebruik maken van de tourlanglaufschoenen die Fjell Tours voor deze activiteit beschikbaar stelt. Het passen van deze schoenen is een van de eerste handelingen op de dag dat je gaat tourlanglaufen door het zand. Mocht je twijfelen of je de juiste schoenmaat voor je hebt gevonden, dan kan je eventueel andere, ook goedpassende tourlanglaufschoenen, meenemen in je sleetje en eventueel onderweg van schoen wisselen.

Op meerdere lokaties in Nederland zijn er zandvlaktes te vinden waar het mogelijk is om met tourlanglaufski’s door het zand te gaan. De mooiste plek om dit te doen is op de Drunense Duinen in Brabant. Deze zandvlakte (met tussendoor bomen, maar ook met enige zandheuvels) is groot genoeg om te verdwalen, mocht je niet bekend zijn in dit gebied. Aan de randen van deze zandvlakte zijn vaak wandelaars te vinden, maar zelden zie je deze wandelaars de Drunense Duinen oversteken. Met tourlanglaufski’s is dit makkelijk te doen.


De grote zandvlaktes op de Drunense duinen hebben enige hoogte verschillen.

Met een begeleider van Fjell Tours ga je, na het passen van de tourlanglaufschoenen en andere uitrusting, de zandvlakte op. In het begin kom je nog wandelaars tegen maar al snel zijn we helemaal alleen in een mooie omgeving. Dit is een heel mooi stukje Nederland en om deze omgeving op Tourlanglaufski’s te zien is speciaal. De aanwezige zandheuvels kunnen ook met de tourlanglaufski’s “beklommen” worden. Dit geeft precies de beweging en de inspanning weer die je in Noorwegen gebruikt om een sneeuwhelling met tourlanglaufski’s te beklimmen.
Je ziet het bijna nooit in Nederland, mensen op tourlanglaufski’s door het zand. Het is een perfecte training voor al je spieren die je gebruikt met langlaufen in de sneeuw. Net zoals bij het tourlanglaufen door de sneeuw gebruiken we hier ook hoofdzakelijk de traditionele diagonaal pas.

Andere plaatsen waar deze activiteit kan plaatsvinden zijn: Op de Veluwe bij Kootwijkerzand, op zandvlaktes bij Hilversum en langs de kust in de duinen.

Klik hier voor een korte video van het tourlanglaufen door het zand.Tourlanglaufen door het zand en genieten van de prachtige omgeving.

Tijdstip van deze activiteit: Na overleg dagelijks mogelijk gedurende de maanden: Januari, April, Mei, Juni, Oktober, November en December.
Tijdsduur van deze activiteit: Na overleg tussen 09.00 en 17.00 uur.

Plaats van begin van deze activiteit: Deelnemers die met eigen vervoer komen ontvangen informatie over de ontmoetingsplek. Deelnemers die met de trein/bus komen kunnen opgehaald worden van het trein/busstation.
Deelnemers ontvangen ook informatie wat ze mee moeten nemen: Eten en drinken en wat voor kleding. Net zoals bij langlaufen door de sneeuw ben je actief bezig en omdat je lichaam hierdoor veel warmte ontwikkeld heb je (ook gedurende de wintermaanden) tijdens deze activiteit niet veel kleding aan. Maar als je stopt (voor een pauze) zal je extra kleding aan moeten trekken om je lichaam warm te houden.
Een zomerse foto op de Drunense duinen: Een zandheuvel afdalen in telemark steil.

De kosten van deze dagactiviteit bedragen: € 45,-* per persoon.
Bij deze kosten is inbegrepen:
- Gebruik van Tourlanglaufschoenen en tourlanglaufski’s met stokken.
- Eventueel gebruik van sleetje met elastisch trekkoord en heupband.
- Eventueel gebruik van emmer met schep.
- Begeleiding tijdens deze activiteit.

Bijkomende kosten zijn de kosten van vervoer (vanaf IJsselstein) van de begeleider met de complete uitrusting die de deelnemers gebruiken.
Deze kosten van transport bedragen:
indien deze activiteit plaatsvindt in de omgeving van Hilversum: € 20,-*.
Indien deze activiteit plaatsvindt in de omgeving van de Drunense Duinen: € 30,-*.
Deze bijkomende kosten worden verdeeld over het aantal deelnemers. Het aantal deelnemers ligt tussen de 2 en 4. Indien de activiteit in andere gebieden plaatsvinden veranderen deze bijkomende kosten.

Deelnemers die met openbaar vervoer reizen kunnen opgehaald worden op het trein/bus station.

Wil je deelnemen aan deze activiteit stuur dan een email naar Fjell Tours.

* inclusief 21% btw

Terug


B. Met Rolski’s over gravel bospaadjes.

In vergelijking met tourlanglaufen door het zand gaat deze voortbeweging wat sneller. Vergelijkbaar met langlaufen in de loipe. Om over gravelpaadjes te rolskien maken we gebruik van bredere wielen (± 5cm breed), hierdoor zakken we niet te diep weg als we over gravel/schelpenpaadjes gaan rolskieen. Smalle rolski wieltjes (en ook skeelers) zakken te diep weg in deze paadjes.

Ook deze activiteit begint met het passen van de tourlanglaufschoenen die je gebruikt op de rolski. Hierna ga je met de Fjell Tours begeleider op pad met de rolski onder je voeten. In het begin is het wennen om je evenwicht te behouden tijdens het rolskien. In het begin gebruik je de langlaufstokken meer om je in evenwicht te houden dan dat je ze gebruikt voor je voortbeweging.

Net zoals bij het langlaufen gebruik je de langlaufstokken bij het rolskieen ook om de afzetbeweging met je voeten te ondersteunen. Het afzetten met je voeten bij rolskien is mogelijk omdat in het achterste wiel van de rolski een sperlager is gemonteerd. Dit sperlager kan maar een kant op draaien: alleen naar voren. Duw je met je afzetvoet de rolski naar achteren dan zal het lager blokkeren zodat je de andere rolski naar voren kan bewegen.
.

Close up foto van de rolski's die gebruikt worden voor de tradionele langlaufbeweging.

Na enige oefening en tijd vind je een goede balans op de rolski’s en kan je de stokafzet meer gebruiken om de voortwaartse beweging te ondersteunen. De begeleider van Fjell Tours zal onderweg aanwijzingen geven om sneller voortuitgang te boeken.
Bijna altijd zal de langlaufbeweging de traditionele diagonaal pas zijn. Als je genoeg evenwicht/balans hebt gevonden kan op sommige gedeeltes van de route andere langlaufbewegingen zoals de dubbele stokafzet en dubbele stokafzet met afzet met een voet worden geoefend. Als het pad iets naar beneden gaat kan deze dubbele stokafzet goed geoefend worden.

Een geoefende rolskier zal bijna nooit vallen, altijd zijn evenwicht bewaren en tijdig mogelijke obstakels op het pad (zoals kleine takjes, dennen appels) signaleren en ontwijken. Voor een beginnende rolskier kan het verstandig zijn om in het begin knie-, eleboog- en hoofdbescherming te dragen. Deze worden door Fjell Tours verstrekt.
Ter indicatie: De snelheid tijdens het rolskien zal nooit sneller zijn dan een fietser, maar sneller dan een wandelaar. De snelheid is ongeveer vergelijkbaar met iemand die aan het joggen/hardlopen is. De snelheid kan liggen tussen de 7-12 km/uur.


De tradionele langlaufbeweging met de rolski´s.

Overal in Nederland waar verharde bospaadjes zijn kan je deze rolski’s gebruiken.
Tot nu toe gebruikt Fjell Tours voor het rolskien 3 gebieden in de omgeving van Hilversum. Het eerste gebied gaat compleet door de bossen. Het 2e en 3e gebied gaat gedeeltelijk ook over open heide-vlaktes.
Na overleg kan dit ook op andere plekken in Nederland plaatsvinden.

Ge-asfalteerde paadjes geven te weinig weerstand. De wieltjes van de rolski’s draaien dan te gemakkelijk en kan de tradionele langlaufbeweging niet getraind worden. De schaatspas trainen is op asfaltpaadjes wel mogelijk, maar deze beweging is een aparte langlaufdiscipline en wordt tijdens het tourlanglaufen (met je rugzak op) niet toegepast.
Vandaar dat Fjell Tours geen asfaltpadjes gebruikt en de schaatspas niet gebruikt. (misschien oefenen we dit een paar meter om er kennis mee te maken, met weinig snelheid).

Klik hier voor 2 korte video's van het rolskien.Op deze foto zijn de bredere rolski wieltjes goed te zien.

Tijdstip van deze activiteit: Na overleg dagelijks mogelijk gedurende de maanden: Januari, April, Mei, Juni, Oktober, November en December.
Tijdsduur van deze activiteit: Na overleg tussen 09.00 en 17.00 uur.

Plaats van begin van deze activiteit: Deelnemers die met eigen vervoer komen ontvangen informatie over de ontmoetingsplek. Deelnemers die met de trein/bus komen kunnen opgehaald worden van het trein/busstation.
Deelnemers ontvangen ook informatie wat ze mee moeten nemen: Eten en drinken en wat voor kleding. Net zoals bij langlaufen door de sneeuw ben je actief bezig en omdat je lichaam hierdoor veel warmte ontwikkeld heb je (ook gedurende de wintermaanden) tijdens deze activiteit niet veel kleding aan. Maar als je stopt (voor een pauze) zal je extra kleding aan moeten trekken om je lichaam warm te houden.
De dubbele stokafzet met de rolski`s.

De kosten van deze dagactiviteit bedragen: € 45,-* per persoon.
Bij deze kosten is inbegrepen:
- Gebruik van Rolski’s en Tourlanglaufschoenen met stokken.
- Eventueel gebruik van knie-, eleboog- en hoofdbescherming.
- Begeleiding tijdens deze activiteit.

Bijkomende kosten zijn de kosten van vervoer (vanaf IJsselstein) van de begeleider met de complete uitrusting die de deelnemers gebruiken.
Deze kosten van transport bedragen:
indien deze activiteit plaatsvindt in de omgeving van Hilversum: € 20,-*.
Deze bijkomende kosten worden verdeeld over het aantal deelnemers. Het aantal deelnemers ligt tussen de 2 en 4. Indien de activiteit in andere gebieden plaatsvinden veranderen deze bijkomende kosten.

Deelnemers die met openbaar vervoer reizen kunnen opgehaald worden op het trein/bus station.

Wil je deelnemen aan deze activiteit stuur dan een email naar Fjell Tours.

* inclusief 21% btw

TerugC. Combi dag met Rolskien over gravel bospaadjes en Tourlanglaufen door het zand.

Op deze dag maak je kennis met beide activiteiten. Je gaat een halve dag met rolski’s onderweg over gravel bospaadjes. Daarna verwissel je de rolski’s voor tourlanglaufski’s en ga je de rest van de dag verder door het zand. Dit wisselen kan vrij snel plaatsvinden omdat je dezelfde tourlanglaufschoenen gebruikt bij beide activiteiten (je hoeft dus geen schoenen te wisselen). In Hilversum zijn er 2 lokaties waar zowel gravel paadjes en zandvlaktes/zandpaadjes te vinden zijn.
Na een groot rondje over gravel paadjes met de rolski’s komen we terug bij de bus. Hier wisselen we de rolski’s voor tourlanglaufski’s en nemen eventueel sleetjes mee en gaan weer verder op pad, nu over zandpaadjes/zandvlaktes.

Zie voor uitvoerige informatie over Rolskien en Tourlanglaufen door het zand de beschrijvingen die bij de dagtochten staan: Rolskien en TourlanglaufenMet de rolski over een verhard bospad tijdens de herfst.

De kosten van deze dagactiviteit bedragen: € 45,-* per persoon.
Bij deze kosten is inbegrepen:
- Gebruik van Rolski's, Tourlanglaufschoenen en tourlanglaufski’s met stokken.
- Eventueel gebruik van knie-, eleboog- en hoofdbescherming tijdens het rolskien.
- Eventueel gebruik van sleetje met elastisch trekkoord en heupband.
- Eventueel gebruik van emmer met schep.
- Begeleiding tijdens deze activiteit.

Bijkomende kosten zijn de kosten van vervoer (vanaf IJsselstein) van de begeleider met de complete uitrusting die de deelnemers gebruiken.
Deze kosten van transport bedragen:
indien deze activiteit plaatsvindt in de omgeving van Hilversum: € 20,-*.
Deze bijkomende kosten worden verdeeld over het aantal deelnemers. Het aantal deelnemers ligt tussen de 2 en 4. Indien de activiteit in andere gebieden plaatsvinden veranderen deze bijkomende kosten.

Deelnemers die met openbaar vervoer reizen kunnen opgehaald worden op het trein/bus station.

Wil je deelnemen aan deze activiteit stuur dan een email naar Fjell Tours

* inclusief 21% btw

TerugD. Video's: Rolskien, Tourlanglaufen over zand, Sneeuw op de Drunense Duinen.

Fjell Tours heeft een aantal korte video's van deze activiteiten op You Tube geplaats:
Let op: You Tube zal vragen om de webpagina in een nieuw venster te openen, voer deze actie uit om de video te bekijken.

Klik hier voor de 1e video * (43 sec.)over het rolskien.
Klik hier voor de 2e video* (1.48 min.)over het rolskien. Op 1e fragment zie je de dubbele stokafzet. Op het 2e en 3e fragment zie je de dubbele stokafzet met afzet van 1 voet. Daarna zie je meerdere fragmenten met de tradionele langlaufpas vanuit verschillende ooghoeken.
Klik hier voor een video* (2.35 min.)over het tourlanglaufen door het zand.
Klik hier voor een winter video* (3.14 min.)over het langlaufen over echte sneeuw in de Drunense Duinen. Deze video is genomen op 28 December 2014. Er lag toen een perfecte sneeuwlaag in de Drunense Duinen.
* You Tube zal vragen om de webpagina in een nieuw venster te openen, voer deze actie uit om de video te bekijken.

Terug naar overzicht Langlauf activiteiten in Nederland
Laatst bijgewerkt op: 26 oktober 2016Langlaufen in Nederland.

Als het in de winter in Nederland ergens mogelijk is te langlaufen met Fjell Tours dan wordt dat hier vermeldt. Als het zowieso al mogelijk is is het vaak maar voor een korte periode. Snel handelen en gelijk op pad gaan is dan vaak noodzakelijk. Mooie langlaufmogelijkheden zijn dan te vinden in beboste omgevingen zoals de veluwe maar op de Drunense Duinen kan het ook heel mooi zijn.
Klik hier om onder andere een winter video (3.14 min.) te zien over het langlaufen over echte sneeuw in de Drunense Duinen. Deze video is genomen op 28 December 2014. Er lag toen een perfecte sneeuwlaag in de Drunense Duinen.Langlaufen over sneeuw op de Drunense Duinen.

Een van de eerste plekken in Nederland waar het vaak mogelijk is om als eerste op te langlaufen zijn bevroren slootjes. De ondergrond, een laag ijs, met daarop een dun laagje sneeuw is perfect om over te langlaufen. Een paar centimeter sneeuw op het ijs in deze slootjes is genoeg om goed te kunnen langlaufen.
Op onderstaande foto is te zien dat er een mooie dunne sneeuwlaag ligt op de sloot. Maar links en rechts van de sloot, op het land, ligt niet genoeg sneeuw. Met langlaufski's heb je met een paar centimeter ijs al genoeg ijsdikte om veilig over deze bevroren slootjes te langlaufen, zonder door het ijs te zakken. Met langlaufski's onder je voeten heb je een heel groot draagvlak op het ijs.Langlaufen over bevroren slootjes met een dun laagje sneeuw.

Zoals al eerder vermeldt is het eerst maar afwachten of/en wanneer er sneeuw valt in Nederland en dan snel te handelen. Fjell Tours heeft langlaufski's in Nederland en voor iedereen passende tourlanglaufschoenen. Om in Nederland op langlaufski's te staan en te langlaufen over echte sneeuw heeft altijd wel iets speciaals.
Eerst maar wachten tot deze mogelijkheid zich aandient...............Langlaufen op een klein bosmeer in Hilversum (skatingpas).Terug naar overzicht Langlauf activiteiten in Nederland
Laatst bijgewerkt op: 26 oktober 2016