Elfstedentocht op de Langlaufski

De afgelopen jaren trainde Fjell Tours (indien mogelijk) in Nederland op het ijs als de slootjes bedekt waren met sneeuw. IJs, voorzien van een dun laagje sneeuw, is een perfecte ondergrond om over te langlaufen.
Je kan vrij gemakkelijk een aardige snelheid bereiken aangezien de ondergrond redelijk vlak is. Met de langlaufski kan je eerder over dun ijs gaan dan met de schaats. Met de langlaufski kan je al over 2 cm dik ijs, natuurlijk is 5 cm beter.
Dit betekent dat de kans dat je de Elfstedentocht op de langlaufski kan doen vele malen groter is dan de Elfstedentocht op de schaats. Er moet dan wel wat sneeuw gevallen zijn, maar dat is vaak het geval. Gedeeltes kan je ook over blank ijs overbruggen met langlaufski’s, alleen vergt dit enige oefening om je balans te houden.


Langlaufen op de slootjes in Nederland.

Hoe lang duurt deze tocht?

199 km langlaufen op een dag? Nee, hier zijn waarschijnlijk meerdere dagen voor nodig. Veel hangt af van de weersomstandigheden en de gesteldheid van het ijs/sneeuw.
Omdat langlaufen veel minder snel gaat dan schaatsen heb je ook “minder last” van de kou, die hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door de wind. Zeer waarschijnlijk worden er sleetjes (Fjell Pulks) meegenomen met de benodigde bagage erin.
Het idee is om deze “Elfstedentocht met Langlaufski’” zonder hulp/ondersteuning/bevoorrading van buitenaf te volbrengen. Dit betekent: buiten slapen (of in tent), sneeuw smelten voor het eten, om warme drank te maken en voor de droogflessen.
Ideaal zou zijn om deze tocht in 4 dagen te volbrengen, dat betekent dan 4 x 50 km.
Volle maan met heldere nachten zou helemaal perfect zijn, omdat je dan ook licht genoeg hebt om eventueel ’s nachts te langlaufen, mocht dit noodzakelijk zijn i.v.m. weersomstandigheden of verwachte invallende dooi voor de volgende dagen.

Het gaan over dun ijs en ontwijken van wakken.

De eerste langlaufer zal geen sleetje voortrekken, dit vanwege mogelijke risico’s voor de eerste langlaufer indien het ijs te dun blijkt te zijn. Ook al blijft het sleetje drijven op het water, het duurt gewoon langer om iemand die vastgekoppeld zit aan een sleetje uit het water te krijgen.
Vanzelfsprekend gaan er meerdere reddingslijnen mee en iedere langlaufer zal extra kleding in de sleetjes hebben, indien een “nat pak” wordt gehaald.
Bij toerbeurt zal de eerste langlaufer worden afgelost.


Langlaufen over dun en smal ijs.

Het Klunen.

Het klunen betekent meestal dat de langlaufski’s even losgemaakt worden en lopend verder wordt gegaan. De sleetjes (Fjell Pulks) zijn drijfbaar (ook met bagage). Er zijn verschillende mogelijkheden om de sleetjes onder de bruggen door te krijgen, zodat we deze niet hoeven te dragen.

De route.

Hoofdzakelijk zullen we gebruik maken van de bestaande elfsteden route op de schaats. Het kan zijn dat we in tegenovergestelde richting gaan, dit omdat meestal de ijsproblemen in de zuidwest hoek zitten. Dit gebied heeft vaak een paar dagen meer vorst nodig.
Verder kunnen we met langlaufski’s over smalle slootjes gaan.
Zolang we de 11 steden maar aandoen tijdens onze route.


Langlaufen over smalle slootjes.

Dit verhaal wordt zeer binnenkort aangevuld met de laatste hoofdstukjes:

- Voor wie is deze Elfstedentocht op de langlaufski geschikt?

- Trainen voor deze tocht.

- Benodigde paklijst, eigen spullen die de deelnemers moeten hebben.


Het begin van een lange trainingsdag: 2 marathons op dezelfde dag, Het is beter om in het donker te beginnen dan in het donker te eindigen.




Laatst bijgewerkt op: 7 december 2014